duminică, 30 august 2009

Georgi nu merge la Chisinau

Georgi nu a fost acceptata pentru interventie la Chisinau. Nu stiu daca e rau sau bine, deoarece interventia ar fi presupus o anestezie generala, careia s-ar putea sa nu-i reziste in starea de acum. Totusi, a fost rechemata pentru evaluare peste 8 luni. Sa speram ca se va face bine pana atunci si nu va mai fi nevoie.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Salut sunt medic rezident neurochirurg si imi pare nespus de rau pentru prietena ta.
Scriu aici deoarece am sesizat o oarecare nemultumire legata de interventia chirurgicala aleasa (embolizare), sau poate sunt paranoic din cauza contextului general de hulire a medicilor din tara asta, desigur tot ce spun eu aici ai mai auzit dar poate ceilalti cititori nu stiu exact despre ce boala este vorba.

MAV (malformatie arterio-venoasa) este o malformatie congenitala (din nastere) in care se dezvolta un pachet vascular aberant intre anumite artere si vene ale creierului, un fel de scurt circuit. Problema nu prezenta malformatiei (doar daca ajuge la dimensiuni destul de mari si atunci se manifesta prin apasare asupra creierului) ci faptul ca este constituita din vase aberante, care nu isi au peretii de consistenta normala ci sunt mult mai fragili. Ca sa fac o analogie este ca si cum ai trai cu o bomba armata in cap, o bomba silentioasa care da nici un indiciu ca ar fi acolo. Singura solutie de depistare fiind un angio-RMN sau angio-CT (examinari care arata vasele din creier), dar hai sa fim sinceri cati oameni care se simt bine se gandesc sa mearga la medic... si oricum este o malformatie rara pot sa mearga 10000 de oameni si sa nu gaseasca la nici unul.
MAV-urile se pot rupe in mai multe feluri, se poate rupe o portiune mare si pacientul decedeaza aproape instant, sau se poate rupe o portiune mica si sa "fâsâie" umpic (ceea ce s-a intmaplat si la prietena ta) numai ca un MAV rupt este deosebit de periculos,si are tendinta foarte mare la re-rupere.
In toata lumea este tendinta de se trata MAV-ul prin embolizare, adica se intra pe o artera din picior si se urca cu un tub subtire pana in creier (bine inteles sub control radiologic) se ajunge la vasele aberante si se embolizeaza (adica se infunda cu un fel de gel special) se urmareste "sa se inchida robinetul" catre scurt circuitul sangvin. Problema este ca sunt zeci sau sute de vase care trebuiesc embolizate ceea ce necesita mult timp.Se poate opera si deschis (deschis craniul mers pe creier si exculus malformatia) dar si asa sunt riscuri deosebit de mari de sangerare si de distrugere a creierului. Se considera embolizarea ca fiind tehica cu riscuri mai scazute, dar catastrofe se produc cade un avion, explodeaza o naveta spatiala,sau se rupe un MAV la embolizare, eu sincer cred ca acel MAV s-ar fi rupt exact la fel si la New York sau la Tokyo, din pacate sunt unele cazuri care pur si simplu nu merg bine si tu ca medic nu ai ce sa faci, decat sa te duci in fata familiei si sa spui ca ai facut tot ce ai putut (si te asigur ca acestea sunt cele mai grele cuvinte din vocabularul unui medic)

Sper ca nu am fost deplasat cu interventia mea, si va urez tuturor sanatate si multa forta pentru a putea merge mai departe si a va ajuta prietena.

Alinutza, spunea...

Multumesc pentru comentariu, domnule doctor.
Eu nu am vrut sa dezvolt in amanunte ceea ce s-a intamplat, tocmai deoarece cu siguranta as fi subiectiva. Insa daca ati facut aceasta interventie, am sa va explic de ce am avut si am in continuare tendinta de a acuza cadrele medicale implicate.

Subliniez ca imi exprim o parere personala si ca nu sunt cadru medical, informatiile pe care le detin avandu-le in urma documentarii stimulate de ceea ce s-a intamplat.

1. In urma angiografiei, Georgiana a fost anuntata ca are o MAV de marimea unei alune. In raportul primit cu greu la 4 luni si jumatate de la interventie se mentioneaza ca are o MAV RUPTA grad Spetzler V. DECI MARE.

2. Cand a fost sugerata aceasta interventie ca rezolvare a problemei existente, s-a mentionat ca nu va avea loc decat in momentul in care sala de operatii va fi libera, pentru a putea interveni de urgenta in cazul in care ceva nu ar fi mers bine.

3. Spre sfarsitul embolizarii, Georgiana a inceput sa acuze dureri din ce in ce mai mari de cap, totusi, desi MAV se rupsese in timpul embolizarii, cadrele au luat hotararea de a o trimite in salon. De ce? - intreb eu, Ca sa moara acolo si nu cu ei?

4. La salon au inceput convulsiile pe care le-a remarcat o asistenta, tot dansa s-a alarmat si a trimis familia sa caute doctorul, a durat o ora si jumatate trambalatul (salon-etaj 11, bloc operator-etaj 2), CT-ul, tunsul, intrarea in operatie. O ora si jumatate a durat si interventia in timpul careia doar a fost "curatat" sangele ce presa tesuturile cerebrale.

5. Interpretarea mea este ca nu i s-a dat nici o sansa! De ce nu au deschis-o in acel moment???

Am pus raul inainte si am gandit altfel: oare daca se intervenea chirurgical de la bun inceput si se producea "inundarea" in timpul interventiei, nu erau totusi sanse mai mari de a ramane cu leziuni mai putin extinse decat in prezent? Oare daca se intervenea chirurgical in momentul in care s-a observat ruperea MAV-ei in timpul embolizarii, nu erau totusi sanse mai mari de a ramane cu leziuni mai putin extinse decat in prezent? Aceasta logica ma impinge spre ideea de malpraxis si fiindca sunt cu siguranta subiectiva, iar aceasta gandire este complet inutila in momentul de fata, am preferat sa nu expun aceste aspecte in postarea "Despre ce s-a intamplat", tocmai ca sa nu para o acuza la adresa cadrelor medicale.

Poate asa a fost sa fie, hai sa gandim asa.

Dumnezeu e sus si daca ii este dat sa se faca bine, cu siguranta se va face bine, cu sau fara ajutorul unor cadre medicale....

Multumesc,
Alina